Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet

Pincészet

 

Porgányi Családi pincészet

Ott, ahol a kígyózó Bodrog folyó ezüstös víztükre rávetődik a Rudnok hegy lábára, ott található Sárazsadány kisfalu Tokaj hegyalján, családi pincészetünk otthona.

Sárazsadány 1300-as évekre visszatekintő, viharos történelmi múlttal bíró kisközséget IV. Béla ajándékozta a Marcel családnak. Birtokosaik között tudhatjuk Bocskai Istvánt  I. Rákóczi Ferencet, majd Bretzenheim herceget, és végül herceg Lónyi Elemért, a Bodrogköz kései legnagyobb földesurát.

A Porgányi Családi Pincészetet 1980-ban alapítottuk, gazdagítva ezzel is Tokajhegyalja mozaikszerűen épülő és szépülő szőlészetét és borászatát. Elkezdte gyártani a borokat őstermelőként még az 1980as években. 2004-ben a magyar állam törvénye miatt azonban meg kellett változtatni független gyártóként kft-re, így létre hozta a Porgányi Pincészet kft-t.

Feladatunk, a hagyományokhoz híven a szőlőtermesztés, szőlőfeldolgozás, borkészítés, klasszikus fahordós oxidatív minőségi borérlelés, Tokaji borkülönlegességek, szamorodnik, aszúborok készítése és érlelése, valamint újabban reduktív minőségi borok készítése, készre kezelése, palackozása az érékesítés teljes vertikumával bezárólag.

Szőlőtermesztés, szőlőfeldolgozás

Családi pincészetünk 15 ha saját szőlőterülettel rendelkezik.

Termesztett szőlőfajtáink:

Tokaji Furmint
60%
Tokaji Hárslevelű 15%
Tokaji Sárgamuskotály 15%
Zéta 5%
Kövérszőlő 5%


Nevezetesebb szőlőterületeink, dűlőink


Tarcal - Szarvas dűlő (1,2Ha)

1742-töl, Mária Terézia királynőtől számítva 1918-ig királyi bírtok, uradalom. Első osztályba tartozó szőlőkataszter. Lösz talaján, a melegebb mikroklímának köszönhetően 2-3 magyar mustfokkal édesebb és 1-2 ezrelékkel lágyabb, harmonikusabbak a szőlők és a belőlük készített borok pedig illatosak zamatosak. Első osztályú aszútermő terület!

Sárazsadány - Előhegy, Rudnok

Jó vízháztartású, barna erdőtalajjal keveredett nyiroktalaj. A szőlő szeret benne teremni, kiváló minőséget és mennyiséget ad. Mikroklímája kedvez az aszúsodásnak. Első osztályú szőlőkataszterbe tartozik.

Sátoraljaújhely - Köveshegy (8Ha) Alsó feketehegy

Dél-nyugati kitettségű lejtőin a szőlő szépen díszlik és terem. Talaja kevert nyiroktalaj, jó vízmegkötő képességű. Az átlagosnál szelesebb mikroklíma jellemzi, mely az aszúképződésnek a jó minőségnek kedvez. Jó szőlőtermőhely. 

Olaszliszka - Haraszt dűlő (4Ha)

Szőlőtelepítésre ajánlott "fennsík" Btf.m206m. Talaja erősen kötött nyirok, jó vízháztartással. Az elmúlt 10 évben mindig beaszúsodott a szőlője, Köszönhetően a Bodrog folyó mikroklímát befolyásoló hatásának.

Vámosújfalu - Rányi-tető (1,8Ha)

Nem egységes alapkőzettel bíró un. törmelékkúpon képződött köves üledékes, nyiroktalaj rejtett karsztvízforrásokkal. A régi ismeretek szerint jó szőlőtermő hely, borai markánsak, jellegzetesek az illat, íz anyagai. A 2. kataszterű szőlőterület aszúsodásra hajlamos.

Szőlőfeldolgozás, borkészítés Sárazsadányban

A Porgányi Pincészet egy kisüzemi méreteket kielégítő új szőlőfeldolgozó és palackozó egységgel rendelkezik, amelyik 110 m2-es teljesen felújított élelmiszeripari tisztaságú csarnokban nyert elhelyezést.

 

 

 

A szőlőfeldolgozás mozzanatai

 • Tálcás szüret, gépi beszállítás,
 • Delta tofola zúzó/bogyózó a kíméletes feltáráshoz,
 • Áztatás saválló tartájban, ha szükséges,
 • Delta tofola pneumatikus T16-os automata sajtoló,
 • Liveráni cefreszivattyú,
 • Puffertartályok,
 • Napi feldolgozó kapacitás 10 órás műszakra vetítve 500q.

Borkészítés

 • Kénezés, 150-200 mg/hl mustra számítva statikus mustülepítés 2-4 nap 5-10c-on,
 • Mustszínelés 50hl duplikatúrával ellátott tartályokban,
 • Musterjesztés, irányított fajélesztős erjesztés,
 • Újborok színelése,
 • Újborok gyors készre kezelése, derítések, szűrések elvégzése,
 • Aszúborok készítése  klasszikus technológiával,
 • Aszúborok hagyományos oxidatív tölgyfahordós érlelése, Tokaj hegyaljai riolitufába vájt pincében,
 • Borpalackozás, 2011-ig bérpalackozás, utána saját üzemben, Enolta típusú félautomata kisgépsoron, sterilszűréssel.

Tárolótér szerkezete, nagysága

Sárazsadányban megépült új üzemben 8db Letina 50 hl-es korszerű duplikatútrával ellátott saválló tartályrendszer biztosítja a szakszerű borkezelést. 2 db 25 hl Letina hasonló felépítésű kisebb tartály a borkülönlegességek készre kezelését biztosítják. Alapborok, készborok, durva és finom lapszűrését 40*40-es Letina saválló szűrű berendezéssel végezzük.

Különleges borok fahordós érlelése;

Különböző évjáratú, és minőségi aszúborok érlelését 2008-tól rendszeresen végezzük. Pincészetünk két, a 17. században megépített riolittufába vájt, hagyományos méretű, speciális mikroklímával és mikroflórával rendelkező (cladosporium cellrae) pincéje van. Az egyik 700 hl a másik 1200 hl befogadóképességű. A jellemző érlelő hordó típus a 200-220 l szerednyei hordóméret. Mindkét pince a sátoraljaújhelyi Ungvár pincesoron található, amely a Tokajhegyaljai borvidék "világörökség" megtisztelő címet viseli 2002. június 15. óta.

A Porgányi Családi Pincészet  borászati tevékenysége

Pincészetünk borászati tevékenysége 2009-ben kezdődött. Köszönhetően a 2008-as kiválóan aszúsodott évjáratnak és a igen jó minőségének 2008-ban 100 mázsa aszú feldolgozásából jelentős mennyiségű 5 puttonyos aszút és fordítást készíthetünk. Jelenleg három évjárat aszútermésből készített tokaji borkülönlegességgel 5 és 6 puttonyos aszú, valamint 5 puttonyos muskotályos aszú borkészlettel rendelkezünk. Ezek a borkülönlegességek hagyományos, klasszikus tölgyfahordós érlelést kapnak.

Új típusú reduktív minőségi tokaji borok készítése Sárazsadányban

2009-ben a Porgányi  Pincészet szőlőterületein az átlagosnál jobb minőségű és mennyiségű szőlőtermést szüretelünk. A kedvező évjárat és a bővülő technológiai felszereltség lehetővé tette, hogy új típusú, nem fahordóban érlelt elsődleges illat és íz anyagokkal rendelkező reduktív borokat készíthessünk a furmint, hárslevelű és sárgamuskotály fajtájából.

 

„Boldogok azok, kik a tokaji borral;
A Nap melegségét hozzák le az emberek szívébe”