Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet Porgányi Pincészet

Borvidék

Tokaj hegyaljai borvidék egy kis édenkert, az áldott magyar föld és az örökké éltető napfény szerelmének gyümölcse. Páratlan szép földrajzi fekvése, a Kárpátok közelsége, kedvező kontinentális éghajlata, kiváló talajadottságok, lösz és nyiroktalajok, az itt termesztett, honos szőlőfajták (furmint, harslevelű, sárgamuskotály, zéta, kövérszőlő) ökológiai és ökonómiai értékei, a kése szüreti időpont, az aszúsodás mikrobiológiai folyamata párosulva az itt élő szorgos emberek évszázados tapasztalataival, szőlő és borszeretetével tette igazán naggyá, történelmi borvidékké Tokajhegyalját. Kölcsey Ferenc a legnagyobb magyar költő 1823. január 23-án írt nemzeti Himnuszunkban így emlékezik:

„Tokaj szőlővesszein nektárt csepegtettél”

Tokajhegyalja földrajzi és éghajlati adottságai:

Fekvése

A történelmi borvidék Magyarország északeleti szegletében, az északi szélesség 48 fok 7 perc - 48 fok 25 perc valamint a keleti hosszúság 38 fok 50 perc - 39 fok 22 perc között terül el.

Éghajlata

Kontinentális száraz, évi középhőmérséklet 10,6C, a csapadék mennyisége 450-500mm átlagban, napfényes órák száma 1900-2200, a vegetációs időszak teljes hő összege 2200-2800C.

Talajtípusok

Tokaj-Tarcal környékén eróziós lösz, Tolcsva-Sárospatak-Sátoraljaújhely erősen kötött vulkanikus alapbázison képződött nyiroktalajok. Mád-Tállya vonzáskörzetében barna erdei talajok nyiroktalajjal keverten. A történelmi borvidék ökológiai adottságai minőségi és különleges borok előállítására kiválóan alkalmasak.


"Tokaj nagysága több mint 400 vulkánban lakozik "